dieta-colesterol

Dieta si colesterolul

O stie multa lume: “Colesterolul marit e periculos pentru sanatate.” Care sunt insa cauzele si implicatiile profunde ale colesterolului marit si, mai ales, cum putem regla aceasta problema prin intermediul a ceea ce mancam si bem – iata o mare provocare, in care ColonHelp iti poate fi de ajutor.

Colesterol bun vs. colesterol rau

Colesterolul existent in corpul nostru este in proportie de 75%-80% produs de ficat, restul de 20%-25% provenind din alimentatie. Exista doua tipuri de colesterol:

  • LDL sau lipoproteinele de joasa densitate – asa-numitul „colesterol rau”, deoarece prea mult din acest tip de colesterol se depune pe peretii arterelor si duce la o multime de afectiuni cardiovasculare cronice, printre altele;
  • HLD sau lipoproteinele cu densitate inalta, asa-numitul „colesterol bun“. Acestea ajuta la recuperarea partilor de LDL din sange si readucerea lor in ficat.

Studii recente au aratat ca HDL, colesterolul bun, ajuta si la prevenirea rupturilor arteriale care provoaca cheaguri de sange (conform Ministerului Sanatatii din Ontario, Canada). Totusi, cercetatorii au descoperit ca HDL se regaseste diferit la persoanele cu, respectiv fara afectiuni cardiace, ceea ce a dus la concluzia ca o parte din acest colesterol bun ar fi de fapt „rau”. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru intelegerea mai clara a rolului HDl, insa intre timp ramane valabila recomandarea medicilor de a urma o dieta sanatoasa.

In mod frecvent, ca tratament medicamentos se prescriu statine pentru scaderea colesterolului. Acestea sunt medicamente care au efecte secundare substantiale (crampe musculare si afectarea functiei musculare, afectare hepatica si neuronala si alte probleme, la aproximativ 10-15% dintre persoane).

Cercetarile moderne arata ca scaderea colesterolului in sine (fara asocierea cu cresterea colesterolului bun, cu scaderea nivelului inflamatiilor arterelor si imbunatatirea functiei digestive si a absrorbtiei nutrientilor) nu este o abordare terapeutica echilibrata, cu efecte substantiale si de durata. Acest lucru explica de ce un procent foarte mare din persoanele care sufera un atac de cord nu au colesterolul marit.
O metoda eficienta, pe care studiile o confirma din ce in ce mai mult, pentru reglarea nivelului colesterolului si a tuturor problemelor asociate acestuia, este reglarea dietei. Medicamentele pentru scaderea colesterolului nu rezolva cauza problemei numita hipercolesterolemie, deci nu pot controla eficient nici consecintele acesteia. Dieta si stilul de viata au insa un impact foarte puternic asupra cauzelor complexe ale colesterolului marit, dar si al altor probleme asociate, care nu pot fi privite separat: hiperglicemia, hiperlipidemia, nivelul crescut al trigliceridelor, obezitatea, hipertensiunea arteriala etc.

Stiai ca persoanele care nu dorm suficient sau care nu au o calitate corespunzatoare a somnului sunt mai predispuse la colesterol si glicemie marite?

Dieta – cheia impotriva colesterolului crescut

Conform cercetatorilor canadieni, principalii nutrienti care trebuie sa se regaseasca intr-o dieta pentru scaderea colesterolului sunt:

  • Fibrele, in special cele solubile
  • Acizii grasi polinesaturati
  • Acizii grasi omega 3
  • Sterolii vegetali

De asemenea, Ministerul Sanatatii din SUA si Uniunea Europeana au elaborat in ultimii ani ghiduri si recomandari de dieta menite sa ajute populatia sa isi mentina sanatatea prin anumite modificari de nutritie si stil de viata. Printre recomandarile impotriva colesterolului marit se numara semitele de in, ovaz, cerealele integrale, pestele, alunele de padure.

Alimente anti-colesterol

Ce alimente si nutrienti sunt foarte importanti pentru scaderea colesterolului si sanatatea ta in general? Una dintre principalele recomandari in cazul hipercolesterolemiei este „atentie la dieta!”. Insa prin alimentatie putem nu doar sa scadem nivelul colesterolului, ci si sa reglam anumite mecanisme responsabile de cresterea colesterolului, precum si sa prevenim unele consecinte grave ale acesteia.

Semintele de in

Regleaza colesterolul si trigliceridele, precum si glicemia si multe afectiuni ale tractului digestiv. Multe studii au demonstrat si efecte anticancerigene. ColonHelp contine o cantitate mare de seminte de in, bogate in fibre, lignani si omega 3.

Bordei Nicusor: „Am inceput si eu o cura cu ColonHelp pentru o perioada de trei luni. Rezultatele au fost uimitoare: tranzit intestinal mai bun si reglarea problemei cu colesterolul, care era de fapt principala problema.” Citeste toata marturia!

Ovaz

Faina din care faci paine sau prajituri, tarate, ovaz fiert;
Poti consuma impreuna fructe, nuci, seminte, putina cacao, miere.

Cereale si fainuri integrale, neexpandate si neprocesate

Bogate in vitamine, minerale si fibre.

Peste

Bogat in omega 3, in special macrou, pastrav, hering, sardine, ton, somon, halibut.
Cel mai sanatos este preparat la abur sau la gril.

Alune de padure, migdale si alte nuci

Sunt bogate in acizi grasi polinesaturati.
Prefera-le crude, nu prajite, sarate sau cu glazurate cu zahar. Consuma-le zilnic.

Uleiul de masline

Contine mai multi antioxidanti puternici (printre care vitamina E). Foloseste cel putin 2 linguri in fiecare zi in locul altor uleiuri si grasimi.
Cel mai valoros este uleiul extra-virgin, ceea ce inseamna ca este mai putin procesat si contine mai multi antioxidanti.
Uleiul de masline “light” este mai procesat, are mai putine calorii, dar si mai putine din beneficiile uleiului de masline extra-virgin.

Fibrele alimentare

Exista foarte multe studii care au confirmat efectele benefice ale consumului crescut de fibre alimentare impotriva colesterolului, dar si a multor altor afectiuni cronice si chiar cu potential letal (de exemplu cele cardiovasculare). Fibrele sunt un ingredient indispensabil al unei diete sanatoase.

Psyllium

Contine aproximativ de 5 ori mai multe fibre decat alte cereale precum ovazul.

ColonHelp iti aduce fibre de foarte buna calitate, atata din psyllium, cat si din seminte de in. In plus, celelalte ingrediente cu efect detoxifiant si de reglare a tranzitului contribuie si mai mult la eliminarea colesterolului rau si a toxinelor.

Leguminoasele

Fasole uscata, soia, linte, mazare. Continut bogat in fibre, minerale, vitaminele B si fitonutrienti. Au continut de grasimi si un indice glicemic scazut.

Fructe si legume bogate in antioxidanti

In special cele care contin vitamina C, betacaroten, flavonoide.

Usturoiul

Renumit in medicina traditionala pentru mentinerea sanatatii inimii si a circulatiei, are proprietati hipocolesterolemiante si de reglare a tensiunii.

ATENTIE! Margarina poate fi intr-adevar un aliment care nu aduce un aport de colesterol in organismul tau, motiv pentru care este frecvent recomandata in dietele de scadere a clesterolului. Insa efectele secundare pe termen lung ale consumului de grasimi hidrogenate din margarina depasesc cu mult „beneficiile” din perspectiva colesterolului. Exista o multime de alte alimente pe care le poti consuma pentru a-ti scadea colesterolul, dar care iti aduc si multe alte beneficii pentru sanatate.

Fitosterolii

Sunt substante de origine vegetala (se gasesc in mod special in uleiurile presate la rece, in nuci si seminte). Studiile (efectuate inca din anii ’50) au aratat ca un consum de 2 g de steroli pe zi poate reduce colesterolul cu pana la 15%, in doar cateva saptamani.

Omega 3

Acesti acizi grasi sunt printre cei mai renumiti nutrienti atat pentru scaderea colesterolukui, si a glicemiei, dar si pentru prevenirea si tratarea multor afectiuni cardiovasculare, digestive, cerebrale si altele. Omega 3 ajuta la prevenirea formarii cheagurilor si la reducerea inflamatiei peretilor arteriali – ambele probleme fiind asociate cu un nivel crescut al colesterolului.
Exista deja multe studii care arata ca o dieta bogata in omega 3 (asa cum e dieta mediteraneana sau cea a eschimosilor) contribuie substantial nu doar la scaderea colesterolului, ci si la scaderea riscului multor afectiuni cardiovasculare, a diabetului, a inflamatiilor, la intarirea sistemului imunitar etc.
Semintele de in, continute in ColonHelp, sunt considerate cea mai buna sursa vegetala de omega 3. Fata de uleiul de peste, semintele de in aduc pe langa acizi grasi si lignani (fitoestrogeni) si un aport foarte important de fibre.

Adriana V. (47 de ani): „La analizele anuale am descoperit ca am colesterol marit, aproape de 250 mg/dl. M-am speriat. Aveam doua posibilitati: fie medicamente, fie regim alimentar. Am decis sa mananc mai putine alimente bogate in grasimi si in acelasi timp am inceput o cura cu ColonHelp. Dupa 3 luni, analizele au aratat o scadere a nivelului de colesterol spre 200 mg/dl.” Citeste toata marturia!

Lecitina

Este utila in tratamentul colesterolului marit, deoarece previne depunerea ateroamelor (formate din colesterol) pe peretii arterelor.

Stiai ca rinichii, crevetii sunt printre alimentele cu cel mai ridicat nivel de colesterol alimentar? Pentru scaderea colesterolului este chiar nerecomandat sa renunti total la alimentele care contin grasimi, ci doar sa inlocuiesti grasimile saturate cu alimente cu grasimi sanatoase (peste, nuci, alune, seminte, uleiuri vegetale presate la rece). De fapt, cercetari recente au indicat ca un nivel prea scazut al colesterolului este chiar periculos pentru sanatate. Un nivel prea scazut al colesterolului bun (HDL) este asociat cu obezitatea, prediabetul si diabetul.

Fumatul, asociat cu cresterea colesterolului rau

Un articol publicat in jurnalul „Circulation” (1980), realizat pe mai mult de 2.500 de femei, respectiv barbati cu varsta cuprinsa intre 20-69 de ani, a aratat ca fumatorii aveau un nivel substantial mai scazut al HDL (colesterolul bun, despre care astazi se stie ca are un puternic rol protector asupra sistemului cardiovascular). Nivelul HDL cel mai scazut s-a inregistrat la persoanele care fumau peste 20 de tigari pe zi. HDL scazut este asociat cu un nivel ridicat al LDL, colesterolul rau. Alte studii din ultimii ani au confirmat aceste concluzii.
Desi persoanele care se lasa de fumat au in general o predispozitie spre a se ingrasa cateva kilograme, cercetatorii au descoperit ca persoanele care renunta la fumat manifesta in scurt timp o crestere a nivelului colesterolului bun si o scadere a celui nociv.

Stiai ca un studiu (University of Illinois, 1995) a demonstrat ca fumatul, chiar si in cantitati mici, produce modificari ale colesterolului rau (de tip LDL) din organism, marindu-i potentialul aterogenic si citotoxic?

Colesterol marit? Ai grija la cafea!

Persoanele care consuma cafea in mod regulat sau in cantitati mari isi amintesc de faptul ca aceasta bautura energizanta este mentionata frecvent printre bauturile cu efect neurotonic si de scadere a colesterolului. Lucrurile nu stau chiar asa, deoarece aceste proprietati ale cafelei sunt anulate in momentul care consumi cafea in cantitati mari, in plus exista si multe alte dezavantaje pentru sanatatea ta.

Cafeaua in sine, fara adaos de zahar, este considerata un aliment care contribuie la colesterolul marit.

Unele studii recente chiar au aratat ca exista in cafea niste componente (de exemplu, cafestolul) care blocheaza anumite enzime hepatice responsabile de reglarea colesterolului, ceea ce contribuie la cresterea nivelului acestuia. Un studiu din 2010 (Drug Metabolism and Disposition Journal) a indicat cafestolul drept una din cele mai puternice substante hipercolesterolemiante din dieta umana. De regula, aceasta substanta se regaseste in cafeaua nefiltrata, deoarece procesul de filtrare elimina de regula anumite uleiuri din cafea, care contin cafestol.

4 thoughts on “Dieta si colesterolul

  1. Tatiana

    Cafeaua, consumata in cantitai normale este considerata ca fiind benefica organismului, un detoxifiant. Devine toxica in combinatie cu zaharul sau mierea si mai greu digerabila in combinatie cu laptele. Eu nu voi renunta la cafea niciodata.

    Răspunde
  2. Dumitrascu

    Eu incerc sa adopt o dieta anti-colesterol. Nu ma pot abtine sa nu beau insa o cana de cafea pe zi, o beau treptat toata ziua. Nu cred ca este rau.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s