Cum se produce colesterolul în organism?

Colesterolul este absolut indispensabil supraviețuirii organismului. Cu toate acestea, colesterolul în exces se face vinovat de apariția multor boli cronice grave. Află cum este produs colesterolul și ce dereglări duc la creșterea lui pentru a putea lupta contra efectelor sale negative în cunoștință de cauză!

Rolul colesterolului în organism este deosebit de important. El intră în componența membranelor și nucleelor celulare, ia parte la formarea mielinei, membrană care îmbracă celulelele nervoase și perminte circulația influxului nervos, intervin în formarea hormonilor steroizi produși la nivelul glandelor cortico-suprarenale și la sinteza vitaminei D, necesară fixării calciului în oase.

Deși este adevărat că o dietă cu exces de grăsimi (saturate) duce la creșterea colesterolului, acesta este produs în mare parte în organism, mai precis în ficat.

Colesterolul endogen și colesterolul exogen

Colesterolul este o grăsime produsă de ficat, așadar un produs endogen al organismului, în urma unui proces enzimatic, reglat de o enzimă care poartă numele HMG-CoA reductază. Cantiatea de colesterol provenită din alimentație, deci exogenă, este de cel mult o pătrime din totalul colesterolului. Acest tip de colesterol se alătură celui endogen după digestia alimentelor și după ce este transformat prin acțiunea enzimei lipoprotein-lipază.

Pornind de la ficat, colesterolul circulă în organism prin fluxul sanguin. Datorită faptului că este o grăsime, colesterolul nu e solubil în apă. Astfel, are nevoie de un vehicul pentru a se deplasa. Alături de alte lipide (trigliceride, fosfolipide), colesterolul circulă într-un fel de capsule, acoperite de un înveliș hidrosolubil, compus din proteine. Acești transportatori poartă denumirea de apolipoproteine sau apoproteine, iar cei implicați în transportul colesterolului sunt LDL și HDL.

• LDL (lipoproteine de joasă densitate) – bogate în grăsimi și ghidate de apolipoproteinele B au rolul de distribuitor, ducând colesterolul în celulele diferitelor organe.

• HDL (lipoproteine de înaltă densitate) – conțin mai puțină grăsime, sunt ghidate de apolipoproteinele A1 și au rolul de a recupera din țesuturi colesterolul nevalorificat. Acesta este drenat în ficat și transformat în săruri biliare, necesare organismului în procesul de digestie. O parte din aceste săruri este evacuată odată cu bila, iar alta este reciclată de sistemul digestiv și revine în ficat, unde este din nou transformată în colesterol.

Procesul de pătrundere a colesterolului în celule este un mecanism deosebit de complex. Apoproteinele B care învelesc LDL colesterolul sunt un fel de detectoare care ghidează moleculele către membranele celulare care conțin receptorii de colesterol. Acești receptori, aflați la exteriorul membranelor celulare, recunosc apoproteinele B și permit vărsarea colesterolului în interiorul celulelor. În acest caz, apoproteinele B funcționează ca o cheie care permite deschiderea celulelor și eliberarea colesterolului.

Din numeroase motive, accesul LDL colesterolului la celule poate fi împiedicat:

1. Celulele pot fi suprasaturate, cum se întâmplă în cazul supraproducției de LDL.

2. Receptorii celulari pot fi afectați de o anomalie genetică. Dacă lipesec sau sunt în număr mic, colesterolul va pătrunde în cantitate mică sau chiar deloc în celule.

3. Receptirii funcționează, dar LDL nu reușește să verse conținutul de colesterol. Acest lucru se poate întâmpla din cauza oxidării. Grăsimile sunt foarte sensibile la acțiunea radicalilor liberi, iar moleculele de LDL colesterol pot fi ușor oxidate. În urma acestui proces, apoproteinele sunt transformate, iar receptorii celulari nu le mai recunosc. Astfel, colesterolul rămâne în fluxul sanguin.

Colesterol crescut. Cine sunt vinovații?

Când sistemele de producere, distribuire și eliminare funcționează normal, colesterolul se află în cantitate optimă în organism și nu reprezintă un pericol pentru sănătate.

Bine de știut!
Unei cantități date de LDL îi corespunde o cantitata necesară de HDL pentru evacuarea excedentului de colesterol.

Echilibrul LDL-HDL nu este întotdeauna ușor de menținut. Printre cauzele creșterii cantității de colesterol LDL se numără depășirea capacității de eliminare a HDL, producerea unei cantități prea mari de colesterol în ficat sau incapacitatea celulelor de a capta colesterolul. De asemenea, HDL poate fi produs în cantități insuficiente.

Colesterolul rău și colesterolul bun

Aceste disfuncții duc la acumularea unei cantități mari de colesterol LDL în sânge. Acesta stagnează și se depune pe artere, ducând la apariția maladiilor cardiovasculare, motiv pentru care colesterolul LDL a primit numele de colesterol rău. În schimb, colesterolul HDL, care are capacitatea de a elimina depunerile de LDL de pe artere, poartă denumirea de colesterol bun.

Știai că…
Indiferent de tipul de colesterol bun sau rău, există o singură moleculă de colesterol? Vehiculul de transport – LDL sau HDL – îi imprimă caracterul nociv sau benefic.

Din fericire, se poate acționa asupra LDL colesterolului fără să se scadă în același timp și nivelul de HDL colesterol.

Cum interpretezi analizele?

Pentru a determina riscul de îmbolnăvire, este important să cunoști atât valoarea colesterolului LDL, cât și cea a colesterolului HDL. În mod normal, LDL conține 2/3 de colesterol sanguin, iar HDL 1/3. Dacă valorile crescute ale colesterolului LDL arată o creștere a riscului de boli cardiovasculare, o creștere a colesterolului HDL înseamnă o scădere a acestui risc, datorită rolului acestuia de curățire a arterelor.

Bine de știut!
O creștere de 1% a colesterolului HDL reduce cu 3% riscul de ateroscleroză. De asemenea, colesterolul HDL nu depășeste niciodată 800 mg/litru de sânge.

LDL colesterol:
– optim – mai mic de 100 mg/dl

– la limita – 130-159 mg/dl
– ridicat – 160-189 mg/dl
– foarte ridicat – peste 190 mg/dl

HDL colesterol:
– optim 60 mg/dl sau mai mult
– scăzut – sub 40 mg/dl

Bine de știut!
Chiar dacă colesterolul total are valori normale, un nivel al colesterolului HDL mai mic de 35 mg/dl reprezintă un risc major de apariție a maladiilor cardiovasculare.

Reclame

6 gânduri despre „Cum se produce colesterolul în organism?

 1. Augustina

  Cel mai complex articol. Va urmaresc cu interes. Am incercat doar LiverHelp avand o hepatita dar de cand v-am descoperit nu ma mai pot oprii din citit.

  Răspunde
 2. Danut

  Eu am luat pachetul colonhelp cu liverhelp cand a fost promotie(nu mai tin minte cat am dat pe el) dar l-am luat pentru bunica mea care are colesterolul marit si care se simte foarte bine de cand urmeaza tratamentul asta. Eu sunt curios cum ii ies analizele.

  Răspunde
 3. Tudor

  Din prisma jobului am un stil de viata foarte sedentar. Ma gandesc sa-mi comand LiverHelp mai ales ca am rude care l-au folosit si s-au simtit foarte bine.

  Răspunde
 4. Camelia Buse

  Adevarul este ca produsul dvs LiverHelp este foarte bun! Valoarea analizei pentru colesterol este buna de cand beau acest ceai si ma simt bine, linistita, am scaun normal si dorm bine.

  Răspunde
 5. Crina

  Forte interesanta poza cu vasele de sange incarcate cu colesterol. Trist dar cjiar seamana cu niste tevi infundate. Eu de o viata incerc sa mentin un echilibru al colesterolului pentru ca am si predispozitia genetica.

  Răspunde
 6. Narcisa

  Este adevarat ca sunt multe lucruri la care ne e greu sa renuntam de tot…gen: cartofi prajiti, un meniu de la Mc, Cola sau alte bauturi racoritoare…ceva dulce..dar daca am putea macar ca sa le contracaram efectele cu un consum mai mare de lichid (apa si ceaiuri medicinale), consum mai mare de fructe si legume si evitarea mancarurilor cu prajeli zilnice, eu cred ca nu s-ar mai ajunge la valori atat de mari ale colesterolului…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s